Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

«Νεκροταφεία» δεινόσαυρων εξερευνώνται σε ΗΠΑ και Κίνα

Στη νότια Γιούτα, οι παλαιοντολόγοι εργάζονται πυρετωδώς σε ένα νταμάρι όπου βρέθηκαν 4.000 οστά δεινόσαυρων, και μάλιστα ποδοπατημένα. Στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας ένας αρχαίος ξεροπόταμος έκρυβε χιλιάδες απολιθωμένα κόκαλα, ενώ σε άλλη περιοχή της χώρας ανακαλύφθηκε ένας μικρός ιπτάμενος δεινόσαυρος.
Στο λατομείο που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Αρτσις της Γιούτα βρέθηκαν τα οστά 67 δεινόσαυρων από επτά είδη, οι οποίοι είχαν πεθάνει την ίδια περίοδο πριν από 124 εκατ. χρόνια, πιθανώς λόγω ξηρασίας.
Περισσότερο από το 95% των οστών βρέθηκαν σπασμένα, και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brigham Young εκτιμούν ότι τα πτώματα των ζώων είχαν ποδοπατηθεί από συγγενείς τους με βάρος άνω των 20 τόνων.
Τα πρώτα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση Paleo, ενώ η ανασκαφή συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
Στο μεταξύ, παλαιοντολόγοι στην πόλη Ζουτσένγκ της κινεζικής επαρχίας Σαντόνγκ εξερευνούν εδώ και μήνες έναν ξεροπόταμο μήκους 500 μέτρων και βάθους 26 μέτρων όπου κρύβονταν χιλιάδες οστά προϊστορικών ερπετών.
Σύμφωνα με το AFP, οι επιστήμονες έχουν ήδη αναγνωρίσει τα οστά ανκυλόσαυρων και τυραννόσαυρων και ελπίζουν ότι ο απολιθωμένος σκελετός που εστάλη στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών θα αποδειχθεί ότι ανήκει σε νέο είδος.
Στη νοτιοανατολική Κίνα, τέλος, Βρετανοί και Κινέζοι παλαιοντολόγοι αναγνώρισαν ένα νέο είδος φτερωτού δεινόσαυρου, του Darwinopetrus modularis, που ίσως αποδειχθεί ο ενδιάμεσος κρίκος στην εξέλιξη των πτερόσαυρων, γνωστών και ως πτεροδάκτυλων.
Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο Proceedings of the Royal Society B, το ιπτάμενο πλάσμα, σε μέγεθος κορακιού, έζησε πριν από 160 εκατ. χρόνια και ήταν μια ενδιάμεση μορφή ανάμεσα στους πρωτόγονους πτερόσαυρους με τη μακριά ουρά και τους πιο εξελιγμένους απογόνους τους, οι οποίοι είχαν κοντή ουρά και πιο ευέλικτο λαιμό





apo to vima online

Δεν υπάρχουν σχόλια: