Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009




Veronica Guerin
Η ταινία «Veronica Guerin», είναι ένα εκπληκτικό φίλμ Μπρουκχαϊμερικής σχολής βασισμένο στην αληθινή ιστορία μιας Ιρλανδής δημοσιογράφου. Εκ πρώτης η ταινία δεν σου κάνει το κλικ γιατι θυμίζει τραγικά κάποιο ανεξάρτητο φιλμάκι χωρίς steady cam και χωρίς δικαιολογία για την απουσία αυτού.
Μετά το πρώτο κιόλας λεπτό αυτή η αίσθηση χάνεται και ο σκηνοθέτης σε βάζει καυτευθείαν στο τριπάκι ακολουθόντας την Ομηρική συνταγή In media res. Ξεκινάει λοιπόν απεικονίζοντας τον φόνο της Veronica Guerin (Cate Blanchett) από δύο άντρες πάνω σε μηχανή τον Ιούνιου του 1996 και μας πάει 18 μήνες πίσω στην ζωή της θανούσας.
Η Veronica Guerin είναι μια μαχητική δημοσιογράφος που εργάζεται για μια «φυλλάδα» την Sunday Independent. Η ίδια θεωρεί πως η καριέρα της δεν είναι και πολύ σπουδαία και πως τα κείμενα της δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να πούν. Θέλοντας να κάνει κάτι σημαντικό στην καριέρα της αποφασίζει να ξεσκεπάσει το κύκλωμα των ναρκωτικών στο Δουβλίνο που αποτελεί μάστιγα για την τοπική κοινωνία με αποτελέσμα έφηβοι να εκπορνεύονται για την δόση τους, παιδιά του δημοτικού να παίζουν δίπλα από τις σύριγγες και την εγκληματικότητα να είναι στο κόκκινο.

Ξεκινάει την έρευνα της από τους χρήστες και τα βαποράκια και σιγά-σιγά φτάνει στους dealers. «Φλερτάρει» με τις πηγές της από τον υπόκοσμο και πιο πολύ με τον John Traynor. Καθώς οι έρευνες τις προχωρούν το πράγμα σοβαρεύει επικίνδυνα. Την χτυπούν, την πυροβολούν και η ζωή του γιού της απειλείται. Η πηγή της αρχίζει να της δίνει ανακριβείς και ψεύτικες πληροφορίες για να δυσκολέψει το έργο της προστατεύοντας έτσι το αφεντικό του John Gillican αλλά και το τομάρι του. Της δίνει πληροφορίες για έναν άλλο εγκληματία, τον Gerry Hutch για να την αποπροσανατολίσει. Εκείνη τον κυνηγάει με μανία και ανακαλύπτει πως δεν έχει σχέση. Παρόλες τις δυσκολίες δεν εγκαταλείπει και καταλήγει νεκρή.
Ο Joel καταφέρνει με την σκηνοθεσία του να σε κρατήσει μακρυά από το ποπ κόρν και την κόκα (κόλα). Ομολογουμένως δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο. Μετά την pop/blockbuster δουλειά του για το κούφιο εσωτερικά Batman & Robin, τις μέτριες προσπάθειες με τα 8mm και Bad Company και το σασπενσαδόρικο μεν –τι μας νοιάζουν οι PRτζήδες- δε Phone booth έρχεται με αυτήν την ταινία να μας αποδείξει πως ξέρει τι θα πεί «ρεαλισμός». Πέρα από την προσωπική ιστορία που παρουσιάζει η ταινία και τα ηθικά δειλήματα του δημοσιογράφου καταδυκνείει και κάτι πολύ πιο σημαντικό. Πως ακόμα και μια κοινωνία που ζεί μέσα στη σήψη και την διαφθορά -με τον απόλυτο κατακερματισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την αδιαφορία της ελίτ, του τύπου και της πολιτικής- μπορεί αν το θελήσει να σπάσει τα δεσμά της.
Οι ερμηνείες των ηθοποιών δεν είναι και τόσο σημαντικές όσο της Cate Blanchett που κυριολεκτικά πήρε το έργο πάνω της. Ενσαρκώνει κινηματογραφικά την δημοσιογράφο Βερόνικα με εκπληκτικό τρόπο. Είναι ντελικάτη και γλυκιά όταν είναι με την οικογένεια της. Ευαίσθητη και φοβισμένη απο αυτά που της συμβαίνουν, όταν όμως βγαίνει στον δρόμο για το ρεπορτάζ δεν επιτρέπει σε κανέναν να την καταλάβει και να την επηρεάσει. Με μοναδική αριστοκρατική μαγκιά και αξιοθαύμαστο θάρος καταφέρνει να γίνει η νο.1 απειλή για τον υπόκοσμο ενώ με αινιγματικό χαμόγελο Mona Lisa και ύφος –θα σας στείλω στην στενή- έρχεται αντιμέτοπη με τους εχθρούς της.
Η ταινία αυτή έχει γίνει και αντικείμενο διδασκαλίας σε σχολές δημοσιογραφίας για τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο της πρωταγωνίστριας που βρίσκεται σε ηθικά δειλήματα. Το ηθικό δίλλημα είναι τα βάρη που πρέπει να επομιστεί ένας δημοσιογράφος προκειμένου να βγάλει την αλήθεια στο φώς. Η Guerin κράτησε τις αρχές της και έμεινε πιστή στις ιδέες της την στιγμή που ερχόταν σε επαφή με πολύ επικίνδυνους ανθρώπους της νύχτας όχι σε κάποιο μπάρ αλλά έξω από τα σπίτια τους στις πολυτελείς αυλές τους με το φώς της ημέρας. Η Guerin δεν εγκαταλείπει ούτε όταν απειλείται η ζωή της ούτε καν όταν απειλείται η ζωή της οικογένειας της.
Η λύση στο πρόβλημα είναι είτε να παραιτηθεί είτε να πληρώσει το τίμημα της ελευθεροτυπίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις όλοι κάνουν πίσω και η ιστορία δεν ολοκληρόνεται όμως η Veronica Guerin δεν κάνει πίσω και πληρώνει με την ίδια της την ζωή. Οχι άδικα όμως αφού η κάθαρση επέλχεται με την απόδοση δικαιοσύνης και την εξαφάνιση του drug ghetto από την Ιρλανδία με την βοήθεια των εξαγριωμένων κατοίκων και της κυβέρνησης.


Ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Διάρκεια 98 λεπτά. Παίζουν: Cate Blanchett, Gerard McSorley, Ciaran Hinds, Brenda Fricker. Σκηνοθεσία: Joel Schumacher. Σενάριο: Carol Doyle, Mary Agnes Donoghue. Παραγωγή: Jerry Bruckheimer.

Δεν υπάρχουν σχόλια: